Waarom is maagzuur zo goed voor je?
Het goed functioneren van het spijsverteringskanaal is van groot belang voor de gezondheid van het lichaam. Dit is bij veel mensen bekend, maar meestal denkt men te snel aan het functioneren van de darm. Wat dan over het hoofd gezien wordt is het belang van het hebben van voldoende maagzuur.
Goed kauwen is belangrijk
De spijsvertering begint eigenlijk al in de mond. Goed kauwen van het voedsel is heel belangrijk. Het is de bedoeling dat de voedseldeeltjes door de kiezen goed vermalen worden, zodat het maagzuur er in de maag aan alle kanten goed bij kan komen. In de maag hoort het voedsel blootgesteld te worden aan een bad van maagzuur, waar het ongeveer twee uur lang in moet blijven. Dit is met name voor de vertering van eiwitten essentieel. Pas na 2 uur weken in maagzuur kan het lichaam er de juiste voedingsstoffen uit halen namelijk. De eiwitten worden dan omgezet in aminozuren, dit zijn de bouwstenen van het lichaam. Zonder voldoende aminozuren kan het lichaam zich niet goed herstellen.
Minder maagzuur naarmate men ouder wordt
Een persoon van ongeveer 50 jaar oud maakt nog mar de helft van de hoeveelheid maagzuur aan dan toen hij 25 jaar oud was. Dit verklaart ook waarom veel mensen in hun tienerjaren alles konden eten, zoals fastfood, zonder daar problemen van te krijgen. Dezelfde persoon kan dat rond zijn 40e beter helemaal niet meer doen. Bij een gebrek aan voldoende maagzuur kunnen er allerlei directe problemen ontstaan. Naast het feit dat het sowieso erg ongezond is om fastfood te nuttigen, zijn onder andere oprispingen, winderigheid en maagpijn dan het gevolg.
Problemen in het lichaam
Door het tekort aan maagzuur beginnen er systemen in het lichaam problemen te krijgen. Allereerst raakt de opname van de nodige voedingsstoffen verstoord. Een gebrek aan aminozuren in het bloed geeft een mindere beschikbaarheid van neurotransmitters. Dit kan leiden tot mentale stoornissen, zoals depressie en angsten. Daarnaast is het van groot belang voldoende maagzuur te hebben omdat dit zorgt voor de opname van vitaminen en mineralen zoals Foliumzuur, vitamine B12 en ijzer.
Veel ziekten zijn het gevolg van te weinig maagzuur
Te weinig maagzuur leidt tot disbalans in de darmflora. Maagzuur hoort de eerste barrière te zijn door ziekmakende bacteriën te doden. Dit is duidelijk zichtbaar bij honden. Deze vleeseters maken zeer veel maagzuur aan en kunnen met gemak bedorven vlees eten zonder ziek te worden. Mensen krijgen te maken met allerlei ziekmakende bacteriën die het maag-darmkanaal overwoekeren. Dit kan leiden tot allerlei ziekten van het maag-darmkanaal zoals maagzweren, ziekte van Crohn, lekkende darm syndroom en Colitis Ulcerosa. Ook chronische infectieziekten, zoals Hepatitis, Lyme en Epstein-Barrvirus worden in verband gebracht met te lage gehaltes aan maagzuur. Alle bacteriën die deze ziekten veroorzaken vormen bovendien een slijmlaag in de darmen, de zogenaamde biofilm. Hierover lees je meer in het artikel Hoe ontstaat het lekkende darm syndroom.
Maagzuurbranden geen gevolg van te veel maagzuur
Veel mensen die lijden aan ‘maagzuurbranden’ denken dat dit door een te hoge productie van maagzuur komt. Het tegenovergestelde is waar. De maag heeft aan de bovenkant een sluitspier die wanneer men gegeten heeft de maag dient af te sluiten. Deze sluitspier krijgt het signaal om te sluiten als er voldoende maagzuur is geproduceerd om het binnengekomen eten te verteren. Kan de maag echter niet voldoende maagzuur produceren, dan kan op den duur de sluitspier niet meer goed sluiten. Dat is het moment dat men delen van de maaginhoud naar boven krijgt. Dit wordt ervaring als ‘zure oprispingen’ of het ‘maagzuurbranden’. Men denkt dan dat er een teveel aan maagzuur is en neemt vaak een maagzuur remmend tabletje. Dit is echter zeer schadelijk voor het lichaam. Deze tabletjes neutraliseren het al zo weinige maagzuur waardoor voedsel niet meer verteerd wordt. Dit heeft vaak een disbalans van mineralen in het lichaam tot gevolg.
Problemen met het ademhalingsapparaat
Ook zijn veel klachten van het ademhalingsapparaat terug te voeren naar een te laag gehalte aan maagzuur. De maag en de longen hebben een gemeenschappelijke ingang bij de keel. Bij een te laag gehalte aan maagzuur vormen zich vaak kolonies van ziekmakende bacteriën bij de ingang van de maag, die vooral als men slaapt omhoog kunnen komen. Het kan zijn dat men deze bacteriën inademt en zo een infectie of irritatie aan de keel, slokdarm, bronchiën of longen oploopt. Dit komt dan niet van buitenaf, maar vanuit het lichaam zelf. Als deze situatie nog in het beginstadium verkeert, krijg met daar nog geen echte infecties van maar ‘slechts’ irritatie aan de keel en luchtwegen. Dit kan resulteren in een overmatig ‘schrapen’ van de keel, een kuch of kriebelhoestje of een verergering van bestaande astma en een piepende ademhaling.
Hoe kun je een tekort aan maagzuur oplossen?
Het is duidelijk dat veel lichamelijke klachten het gevolg zijn van te weinig maagzuur. Dit is een probleem dat met natuurlijke middelen is op te lossen. Allereerst is het belangrijk een gezonde leefwijze na te streven. Het gewone zout, dat door de medische wetenschap totaal ‘verketterd’ is, is een bouwsteen van ons maagzuur. Echter dient het dan wel ongeraffineerd zeezout of Himalaya zout te zijn, anders werkt het niet. Meer over zout lees je in het artikel Waarom is zout goed voor je spijsvertering. Het eten van gefermenteerd voedsel, zoals rauwe zuurkool of andere gefermenteerde groenten of bonen (natto, een Japans gefermenteerd bonenproduct), dragen bij tot een goede maagzuur productie. Ook is het nemen van een supplementen dat maagzuur bevat, oftewel ‘HCL’ aan te raden.