Monolaurine een effectief natuurlijk antibioticum
Wat is Monolaurine?
Monolaurine(zuur) is een plantaardig vetzuur dat onder andere voorkomt in kokosolie en in hoge concentratie in moedermelk. De aanwezigheid van monolaurine in moedermelk is ontdekt in een wetenschappelijk onderzoek naar de sterke afweer van baby’s tegen virussen.
Monolaurine als antibioticum, antiviraal en andere voordelen
Men ontdekte dat monolaurinezuur ervoor zorgde dat schadelijke organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten worden aangepakt.Dit gebeurt omdat monolaurinezuur het inwendige milieu van het lichaam ongeschikt maakt voor deze organismen om te overleven. De stof lost het vetlaagje op dat virussen om zich heen dragen ter bescherming voor het menselijk immuunsysteem, waardoor het immuunsysteem het virus zal herkennen en kan opruimen.Onderzoekers hopen dat monolaurine op een dag kan worden gebruikt om een nieuw antibioticum of antiviraal geneesmiddel te maken dat werkzaam is tegen een breed spectrum van microben.
Is Monolaurine veilig?
Tot zo ver zijn alle pogingen om een afdoende medicijn te vinden tegen virussen niet succesvol verlopen omdat die medicijnen ook de lichaamsweefsels kunnen aantasten. Voor bacteriën bestaat er antibiotica, daarvan weten we dat het weliswaar effectief is, maar ook de goede bacteriën aantast.
Monolaurinezuur is volledig onschadelijk voor de lichaamsweefsels en tast de goede bacteriën in het lichaam niet aan. Er zijn zelfs goedaardige bacteriën die zich ermee kunnen voeden, dan is de werking dus zelfs tweeledig. De enige virussen die niet door monolaurinezuur kunnen worden aangepakt zijn polio virussen en de virussen die hersenvliesontstekingen veroorzaken.
Hoe kan men monolaurine aanwenden?
Monolaurine is een bijproduct van kokosvet. Kokosolie en bepaalde kokosproducten bevatten ongeveer 50 procent laurinezuur. Monolaurine is vele malen effectiever dan laurinezuur bij het doden van virussen en bacteriën; onderzoekers weten echter niet precies hoe het in het menselijk lichaam wordt gevormd. Laurinezuur kan worden ingenomen in kokosolie en je lichaam zal het omzetten in monolaurine, maar onderzoekers zijn niet zeker van de omzettingssnelheden.
Daarom is het onmogelijk te zeggen hoeveel kokosolie je moet innemen om een therapeutische dosis monolaurine te krijgen.
Het innemen als voedingssupplement is dus een uitstekende manier om een therapeutische dosis te bereiken.
Dosering
Begin met een lage dosering. Het is aan te bevelen de dagelijkse inname geleidelijk op te bouwen, beginnend met 600 mg per dag voor de gemiddelde volwassene en dit over een paar weken op te bouwen tot 1800 mg of meer per dag (verdeeld over de dag).
Het is belangrijk dit schema te volgen niet alleen omdat er winderigheid kan optreden omdat de goede darmbacterien beginnen te werken, maar ook omdat sommige personen bepaalde chronische infecties hebben waarvan hij of zij zich niet bewust is. Monolaurinezuur kan dan een reactie teweeg brengen waarbij er flink wat ziekteverwekkers worden afgevoerd. Dit kan zich uiten in een algeheel gevoel van malaise, griepachtige verschijnselen, spierpijn of het tijdelijk verergeren van reeds bestaande klachten.
Dit is een helingsreactie van het lichaam en is dus eigenlijk positief. Toch is het beter om in dergelijke gevallen de dosering te verlagen tot op een punt waarbij deze verschijnselen niet of nauwelijks optreden.
Het beste wanneer het samen met Vitamine C wordt gebruikt
Het is raadzaam om bij monolaurine altijd ook een goed (liposomaal) vitamine C supplement te gebruiken. Monolaurine maakt de ziekteverwekker weliswaar geschikt om te worden opgeruimd door het lichaam, maar het immuunsysteem moet dan wel in topconditie zijn. Het innemen van vitamine C is raadzaam en combineert dus uitstekend met de werking van monolaurine. Bij het gebruik van liposomale vitamine C kan er ook hoger gedoseerd worden zonder dat er klachten van overgevoeligheid in de darmen optreden.
Uitwendig gebruik van monolaurinezuur
De antibacteriële werking van monolaurinezuur maakt dat het ook zeer geschikt is voor gebruik op de huid. Het wordt daarom ook wel verwerkt in crèmes tegen bijvoorbeeld acne, infecties en bijvoorbeeld schimmel aandoeningen. Ook voedt en hydrateert het de huid.
Daarnaast is het zo dat bij inwendig gebruik monolaurine een ontstekingsremmende werking heeft en het lichaam het gebruikt om er het “gezonde cholesterol” van te maken.