Magnesium, waarom we het nodig hebben

Magnesium is een mineraal dat in overvloed in ons voedsel aanwezig zou moeten zijn. Onze lichamen hebben dit mineraal hard nodig om gezond te blijven. Door de moderne landbouw methodes is de aarde waarin ons voedsel wordt verbouwd sterk verarmd aan vele soorten mineralen, waaronder magnesium.

Het is dus zeer waarschijnlijk dat iedereen in de westerse wereld een zeker tekort heeft aan magnesium, iets wat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheidssituatie. Het slikken van een voedingssupplement met magnesium heeft dan ook vele voordelen die we hier zullen bespreken. Belangrijk om te weten is dat niet alle supplementen met magnesium hetzelfde zijn. De effectiviteit van het slikken van magnesium hangt af van het soort en de kwaliteit van het supplement.

Waarom is magnesium zo belangrijk voor het lichaam?
Magnesium is een mineraal dat wordt gebruikt door elk orgaan in het lichaam, maar specifiek door het hart, spieren en de nieren. Dit maakt dat er een aantal functies van magnesium in het lichaam zijn die van levensbelang zijn, te weten:

  • Het is een katalysator voor de meeste chemische reacties in het lichaam. Dit houdt in dat praktisch alle processen in het lichaam magnesium nodig hebben
  • Het helpt met het produceren en transporteren van energie. Oftewel, zonder magnesium kan er in het lichaam geen energie worden gemaakt en ook niet naar de plekken kan worden gebracht waar het nodig is.
  • Het is noodzakelijk bij de productie van proteïnen. Dit wil zeggen dat alle herstel van de weefsels in het lichaam afhankelijk is van magnesium.
  • De werking van onze spieren en zenuwbanen zijn volledig afhankelijk voor het goed functioneren van magnesium.

Het hebben van voldoende magnesium in het lichaam is dus absoluut van belang. Bij een tekort kunnen er geleidelijk aan steeds meer klachten ontstaan. Deze klachten wijzen meestal niet direct op een tekort aan magnesium, maar worden daar wel degelijk door veroorzaakt.

Onderstaande lijst is niet compleet, maar geeft een algemeen beeld van de aandoeningen die het gevolg kunnen zijn van magnesium gebrek:

 

·        Zuurbranden

·        Bijnier uitputting

·        Angina Pectoris

·        Darmaandoeningen

·        Nierontstekingen

·        Depressies

·        Angstaanvallen

·        Diabetes

·        Vermoeidheid

·        Hoge bloeddruk

·        Lage bloedsuiker gehaltes

·        Migraine

·        Verstopping

·        Slapeloosheid

·        Zenuwaandoeningen

·        Spierklachten

·        Fibromyalgie

·        Nierstenen

·        Botontkalking

·        Tandbederf

·        Hartkloppingen

·        Hyperventilatie

 

Hoe kun je weten of je een magnesium tekort hebt?
Het testen van magnesium in het bloed heeft weinig zin, omdat bloed absoluut niet de hoeveelheid magnesium in je lichaam weergeeft. Minder dan 1% van alle magnesium in je lichaam bevindt zich in het bloed. Meer dan 50% van de magnesium is echter terug te vinden in de botten, lichaamsweefsels en de organen. Daarnaast doet het lichaam er alles aan om ervoor te zorgen dat die 1% van de magnesium in het bloed constant blijft om de zuurgraad van het bloed op peil te houden. Een afwijkende bloedwaarde aan magnesium is zodoende zeer zeldzaam.

Haar Mineralen Analyse
Met een Haar Mineralen Analyse kan worden aangetoond wat de exacte hoeveelheid magnesium in de weefsels is. Bij een dergelijke test wordt op basis van een plukje haar een analyse gemaakt van het gehalte aan diverse mineralen die zich in de lichaamsweefsels bevinden.

Supplement keuze
Zoals gezegd is het voor iedereen nuttig een supplement met magnesium te nemen, maar welk supplement kun je nou het beste nemen? Helaas is magnesium een mineraal dat zeer slecht door het lichaam wordt opgenomen en lastig in de cellen komt. Om die reden wordt vaak geadviseerd baden met magnesium te nemen, zodat de opname door de huid kan plaatsvinden.

Makkelijker is het om te kiezen voor een liposomaal magnesium supplement. Liposomaal wil zeggen dat het mineraal magnesium verpakt is in een zeer klein vetbolletje dat van de zelfde stof is gemaakt als onze celwanden. Het lichaam herkent het liposomen bolletje als lichaamseigen en zal dit bolletje in zijn geheel in het bloed opnemen en vervolgens direct naar de cellen transporteren. Hierdoor komt het magnesium in de cellen terecht. Het toedienen van magnesium op liposomale wijze is dus doeltreffend en eenvoudig.

Hoeveel van deze soort magnesium heb ik nodig?
Mensen zonder noemenswaardige klachten kunnen elke dag 1 of 2 capsules bij de maaltijd nemen. Een groot magnesiumtekort is niet zomaar weer op peil gebracht. Een groot tekort moet langzaam weer op peil gebracht worden. Op het moment dat iemand het juiste supplement met magnesium gaat slikken, dan starten duizenden systemen in het lichaam weer beter op. Het is belangrijk dit langzaam aan te doen, zodat het lichaam de tijd krijgt er weer aan te wennen.

De liposomale magnesium is ongeveer 20 maal sterker dan andere magnesium supplementen. Als iemand bepaalde klachten heeft begin je het beste met 1 capsule per dag. Dit bouw je in één of twee weken langzaam op naar 2 capsules per dag. In 1-2 weken kan dit nog verder opgebouwd worden naar 3 capsules per dag. Het is belangrijk om magnesium langdurig te nemen, want het slikken van slechts enkele maanden lost een sterk tekort maar voor een klein deel op.

Sporters kunnen de dosering wat sneller opvoeren, afhankelijk van de afvoer van melkzuur uit hun spieren, waar de magnesium bij uitstek voor is bedoeld.