Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een suiker die door het lichaam zelf wordt aangemaakt en belangrijk is voor het goed functioneren van onze gewrichten, steunweefsel en huid. Voor het lichaam is het een noodzakelijk stap om deze stof aan te maken, omdat hyaluronzuur in voedsel bijna niet voorkomt. Van alle hyaluronzuur in ons lichaam bevindt 50% ervan zich in de huid en de rest is verspreid over bindweefsel, zenuwweefsel en ogen. In een optimale staat bevat ons lichaam ongeveer 15 gram van deze stof, maar aan onderstaand plaatje is te zien dat naarmate we ouder worden, we langzaamaan het vermogen verliezen deze stof aan te maken. Als we jong zijn kunnen we erop vertrouwen dat we voldoende van deze stof in ons lichaam aanmaken, maar op een leeftijd van ongeveer 50 jaar beschikken we over nog maar ongeveer 50% van deze stof.
Hyaluronzuur bindt water
Een van de meest belangrijke eigenschappen van hyaluronzuur is dat het water bindt. De stof kan meer dan 100 maal zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Dit houdt in dat 1 molecuul hyaluronzuur meer dan 100 moleculen water vasthoudt. We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende water te drinken, maar in ons lichaam dient er dan ook een stof aanwezig te zijn die dat water ook daadwerkelijk kan binden in de weefsels om er profijt van te hebben. Wanneer hyaluronzuur in contact komt met water, dan vormt het een dikke gel. Vooral voor de gewrichten is dit van belang omdat het niet alleen een stootkussen vormt, maar ook de gewrichten smeert.
Voor soepele gewrichten
Door de afname van hyaluronzuur kan het lastig worden voor de gewrichten, bindweefsel en ogen om goed te blijven functioneren. Onderstaande afbeelding laat zien hoe belangrijk deze stof is voor een goed functioneren van onze gewrichten.
Het is heel duidelijk te zien dat hyaluronzuur een soort stootkussen vormt in de gewrichten op de plek waar anders de botten elkaar zouden raken. Zou dit stootkussen er niet zijn, dan zou dat veel pijn veroorzaken. Als er niet voldoende hyaluronzuur meer kan worden gemaakt, zal er onvermijdelijk een moment komen dat de gewrichten over onvoldoende demping beschikken en men gewrichtsklachten krijgt, stijf gaat aanvoelen of zelfs ontstekingen in de gewrichten krijgt.
Voor een stevige huid
Daarnaast is hyaluronzuur erg belangrijk voor het hebben van een stevige huid. Onderstaand plaatje toont hoe veel hyaluronzuur er in een huid hoort te zitten.
Op het moment dat het lichaam niet meer voldoende hyaluronzuur aan kan maken, gaat de huid zijn stevigheid verliezen. Dit heeft niet alleen cosmetische gevolgen waardoor men rimpels gaat zien, maar ook de onderliggende weefsels van de huid verliezen aan kracht. Het is echter de bedoeling dat die onderliggende weefsels het lichaam steun en soepelheid geven. Op het moment dat het lichaam onvoldoende hyaluronzuur aanmaakt voelt men zich stijf worden en wordt het lichaam slapper.
Onze ogen zijn afhankelijk van deze stof
Als we de oogbal voorstellen als een bal, dan is de binnenkant ervan gevuld met een vloeistof die dankzij hyaluronzuur gebonden is. Ook de buitenkant van onze oogbal hoort goed vochtig te blijven wat lukt dankzij hyaluronzuur. Zonder deze stof kunnen onze ogen droog, jeukerig en geïrriteerd aanvoelen.
Inname als supplement
Het is mogelijk deze stof in te nemen als supplement, maar daar zitten haken en ogen aan. Omdat hyaluronzuur een molecuul is dat bestaat uit 2 soorten suikers, zal het spijsverteringskanaal deze stoffen uit elkaar halen en eenmaal opgenomen, zal het lichaam het weer in elkaar moeten zetten. Dit is echter een taak die het lichaam niet goed meer kan uitvoeren naarmate we ouder worden.
Gelukkig bestaan er mogelijkheden om hyaluronzuur direct in de bloedbaan of gewrichten te brengen. Artsen kunnen de stof bijvoorbeeld met injecties in de gewrichten brengen. Voor de huid bestaan er bepaalde gels die direct door de huid worden opgenomen, deze dringen echter niet heel diep door, alleen tot de bovenste laag van de huid.
Liposomaal Hyaluronzuur
Het meest doeltreffend is daarom een liposomaal hyaluronzuur supplement. De liposomen zorgen er voor dat het hyaluronzuur volledig intact in de bloedbaan komt en niet meer door het lichaam zelf gemonteerd hoeft te worden. De liposomen zorgen er namelijk voor dat het molecuul hyaluronzuur ingepakt is in een soort vetbolletje, dat door het lichaam als lichaamseigen gezien wordt. Dit vetbolletje blijft hierdoor intact in het gehele spijsverteringskanaal en kan gemakkelijk door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen. Op deze wijze kan men optimaal effect krijgen van het hyaluronzuur en kan het zijn bedoelde werk doen.