Hoe zit het met glutamine en glutamaat?

De connectie glutamine, darmherstel en het stofje GABA
Veel therapeuten kennen het Aminozuur L-Glutamine als het ingrediënt. Het wordt gebruikt om de darmwand te repareren in geval van het Leaky Gut Syndrome. Dit aminozuur is betrokken bij meer stofwisselingsprocessen dan elk ander aminozuur. Op zich is het slikken van de L-Glutamine gunstig voor het lichaam. Dit aminozuur heeft veel belangrijke functies voor het lichaam. Glutamine zorgt voor algemene reparatie werkzaamheden in het lichaam en juist mensen met een bepaalde aandoeningen hebben dat nodig. Echter heeft het slikken van grotere hoeveelheden ook bepaalde nadelen, die minder bekend zijn.

Wat is glutamine
Glutamine is een aminozuur dat door de hersenen kan worden opgenomen en daar ter plaatse kan het worden omgezet in glutamaat. Glutamaat is een erg belangrijke excitatory neurotransmitter, dit betekent dat het via de hersenen het lichaam tot actie aanzet. Het lichaam heeft het dus nodig, maar in heel kleine hoeveelheden. Als de hoeveelheid glutamaat in de hersenen te hoog wordt, dan wordt het omgezet in GABA. Dit gebeurt met behulp van bijvoorbeeld vitamine B6. Glutamaat kan ook weer terug omgezet worden in Glutamine.

Een te hoog glutamaat gehalte is niet goed
Het lichaam heeft de Glutamine nodig om vele processen in het lichaam goed te laten verlopen. Bij gevoelige personen is het toch geen goed idee dit met hoge doseringen te supplementeren. Lagere doseringen hebben geen nadelige effecten laten zien. Het zijn juist de doseringen van meerdere grammen per dag die tot problemen kunnen leiden. Het fenomeen van een te hoog gehalte aan glutamaat heet excitotoxiciteit. Dit kan leiden tot angstgevoelens, nervositeit, concentratie gebrek, slapeloosheid en zelfs medische aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel. Dit ontstaat wanneer grote hoeveelheden van glutamaat zich opstapelen in de hersenen en de zenuwcellen en die overmatig prikkelen. Als dat langdurig het geval is kunnen de zenuwcellen beschadigd raken en afsterven.

De rol van vitamine B6
Het is van belang om te beseffen dat gebrek aan vitamine B6 een grote factor in het hele probleem van de omzetting van glutamaat naar GABA is. Dit heeft een aanwijsbare reden voor de moderne mens. De gewone vitamine B6 is Pyridoxine en dit noemen we ook wel de niet-bio-actieve vorm van vitamine B6. De niet-bio-actieve vorm van vitamine B dient het lichaam zelf om te zetten in de bio-actieve vorm. Het is gebleken dat een grote groep mensen vanwege de moderne leefstijl in het westen niet meer het vermogen heeft de niet-bio-actieve vorm van B6 (Pyridoxyne) om te zetten in de bio-actieve vorm die Pyridoxine-5-Phosfaat (P-5-P). Op die manier ontstaat een tekort aan de bio-actieve vorm van de B6, oftewel de P-5-P.

Tekort aan de bio-actieve vorm van vitamine B6
Dit geeft allereerst het probleem dat de niet-bio actieve vorm van B6 zich opbouwt in het bloed omdat het niet kan worden omgezet terwijl er een terkort aan de bio-actieve vorm is. Er is dan wel voldoende vitamine B6 in het bloed te meten, maar dat is van de vorm waar het lichaam niets mee kan. Het tekort aan de B6 laat zich dus niet met een bloedtest zien aangezien de bio-actieve vorm niet gemeten kan worden. En daar ligt dan ook het probleem met de omzetting van het glutamaat naar GABA. Als er niet voldoende bio-actieve vorm van B6 aanwezig is, kan de omzetting naar GABA niet plaatsvinden. Er bouwt zich dan een teveel van glutamaat op. Het advies is dan ook om het supplementeren van Glutamine in combinatie met een P-5-P supplement te doen.

Alternatief ingrediënt dat helpt bij herstel van het darmslijmvlies
Het is al met al een uitgebreid proces waarin alles optimaal moet verlopen als men Glutamine extra wil toedienen. Natuurlijk wegen soms de voordelen op tegen de nadelen, maar als het gaat over het herstellen van het darmslijmvlies, is het wellicht een goed idee een sterk werkend alternatief ingrediënt te gebruiken.

Huminezuur
Dit ingrediënt is Huminezuur, een stof die wordt gefabriceerd door gezonde bacteriën in de bodem, die eerst Humus maken en hieruit wordt het Huminezuur gewonnen. Dit ingrediënt is in poedervorm en blijft grotendeels in de darm aanwezig. Daar oefent het meteen zijn herstellende werking op het darmslijmvlies uit. Dit werkt dus anders dan Glutamine, dat eerst in het bloed opgenomen dient te worden.

Het Huminezuur als optimaal ingrediënt is ontdekt in tijden dat er niet voldoende antibiotica voorhanden was voor zowel de mensen als de veestapel. Zodoende werden alle medicijnen die er waren voor de mensen gebruikt. Voor de veestapel ging men op zoek naar een natuurlijk betaalbaar middel dat voldoende beschikbaar was. Men is toen uitgekomen bij huminezuur. Het meest opvallende wat destijds ontdekt werd toen de varkens het huminezuur toegediend kregen, was dat deze geen diarree meer kregen en de andere darmproblemen zich ook oplosten.

Wat doet huminezuur
Allereerst pakt het Huminezuur de ziekmakende bacteriën in het lichaam aan en voedt het de gezonde bacteriën juist. Hierdoor verbetert het immuunsysteem. Het heeft daarnaast een gunstige werking tegen virussen, bacteriën en schimmels. Het bleek bij de varkens dat huminezuur de darmwand volledig repareerde. Er is destijds veel onderzoek naar gedaan en men ontdekte dat huminezuur ook erg goed werkt bij de mens. Het spijsverteringssysteem van de varkens erg lijkt namelijk erg op dat van de mens. Huminezuur is dus een veilig alternatief voor het gebruik van Glutamine bij gevoelige mensen.