Hoe we onze voedingssupplementen beter kunnen laten werken
Al een aantal decennia gebruiken we voedingssupplementen om de gezondheid te verbeteren. Er is echter wel een discussie gaande over of dit wel nodig is en of het nemen van voedingssupplementen nut heeft. We gaan in dit artikel in op de noodzaak en het nut van het nemen van supplementen. Ook bespreken we een revolutionaire productiemethode van liposomale supplementen waardoor het creëren van dure urine tot de verleden tijd behoort.
Noodzaak van voedingssupplementen
Of voedingssupplementen nodig zijn, daar kunnen we kort zijn. Er is alleen al in de Verenigde staten geschat dat er tussen de 25.000 en 84.000 soorten giftige chemicaliën te koop zijn (in bijvoorbeeld plastic, verf, voedingsadditieven, petrochemische industrie etc.). Waarschijnlijk is dat in Europa nog eens zo veel.
Onze lichamen krijgen hier flink wat van binnen en kunnen dit niet op een natuurlijke manier kwijt te raken. Chemische stoffen worden door het lichaam gezien als gifstoffen en vallen daarom in de categorie “oxidanten”. Het lichaam kan deze alleen neutraliseren met “anti-oxidanten”. Dat is een categorie vitamines die het lichaam aan de gifstoffen bindt om ze te neutraliseren en ze uit te kunnen scheiden. De hoeveelheid anti-oxidanten die we per dag binnen krijgen met gezonde voeding zijn echter verre van voldoende om in deze behoefte te voorzien. Supplementeren is dus noodzakelijk.
Het nut van voedingssupplementen
De vraag of supplementen nemen daadwerkelijk nut heeft is een andere kwestie. Er zijn veel wetenschappers die beweren dat je met het slikken van vitamines en mineralen alleen maar dure urine creëert, omdat deze stoffen allemaal weer uitgeplast worden. De President van de Australian Medical Association, Michael Gannon, schreef dit volgens in een gepubliceerd artikel in de Engelse krant The Independent.
Er zijn in de medische wereld een aantal onderzoeken gepubliceerd waarin men concludeerde dat het slikken van vitaminesupplementen weinig nut had. Een van de recentste onderzoeken is gepubliceerd in de Journal of American College of Cardiology: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109718345601. Helaas worden veel supplementen, zoals de medische wetenschap beweert, niet zo goed opgenomen als we zouden willen. Het in de lichaamscellen krijgen van bepaalde stoffen blijkt nog een hele ingewikkelde materie.
Liposomale toediening
Dit was in de medische wereld een bekend feit waarvoor een oplossing gezocht is om er zeker van te zijn dat bepaalde medicijnen daadwerkelijk opgenomen worden in de cellen. Om deze reden heeft men al een flinke tijd geleden de zogenaamde “liposomale toediening” uitgevonden. Men wilde namelijk zeker weten dat het lichaam van patiënten de chemische medicijnen toch kon opnemen. die het lichaam als zeer giftig beschouwd en daardoor slecht opneemt. De uitvinding om dit middels liposomen te doen is zeer revolutionair te noemen. Liposomen zijn vetbolletjes waar een ingrediënt dat je in het lichaam wilt brengen in verpakt zit. Dit kan een medicijn zijn, maar ook een vitamine, mineraal of kruid.
Voor de farmaceutische industrie was het van groot belang dat de medicijnen ook daadwerkelijk in de lichaamsweefsels van de patiënt terecht kwamen. Met de liposomale toediening lukte dit perfect. Een liposoom wordt zelfs in het spijsverteringskanaal niet uiteen gehaald, maar blijft dus volledig intact. Alles wat je namelijk in deze vetbolletjes verpakt kom praktisch in de lichaamscellen terecht.
De lichaamseigen samenstelling van liposomale supplementen
Dit komt doordat liposomen gemaakt zijn van het stofje choline (vitamine B4) wat een lichaamseigen stofje is. Het lichaam kan het namelijk zelf in beperkte mate aanmaken en het is ook een heel belangrijk deel van de wanden van de lichaamscellen. Alles wat het lichaam als lichaamseigen ziet, zal snel in het bloed worden opgenomen. Vanuit het bloed wordt het direct naar de lichaamscellen vervoerd. In de cel aangekomen zal het vetbolletje versmelten met de celwand en in dit proces zijn inhoud aan de cel afgeven.
De bewezen effectiviteit van liposomalen
Het toedienen van een liposomaal middel heeft een tweeledige werking. Allereerst komt het werkzame bestanddeel, of dat nu een medicijn, vitamine, mineraal of kruid is, meteen en intact in de cel aan. Ten tweede zal het liposomenbolletje met de celwand vermelten.
Dit bleek een uitmuntende techniek te zijn om dus op deze wijze niet alleen medicijnen, maar ook vitamines, mineralen en kruiden aan het lichaam toe te voegen. Op deze manier wist men zeker dat de cellen deze stoffen ook daadwerkelijk binnen krijgen. Dit is wetenschappelijk onderzocht in een aantal studies, waar we er hier drie van noemen: Liposomal encapsulation technology a novel drug delivery system designed for ayurvedic drug preparation. (Hemanthkumar M, Spandana V., 2011), Effect of liposomes on the absorption of water-soluble active pharmaceutical ingredients via oral administration. (Yang Z et al., 2013) en Liposomes in nutrition. (BC Keller, 2001).
De fabrikanten van voedingssupplementen hebben de afgelopen jaren deze techniek overgenomen zodat ook vitamines, mineralen en kruiden beter opgenomen kunnen worden. De schatting is dat gewone supplementen die niet liposomaal zijn gemaakt, weliswaar voor 10 tot 80% in het bloed worden opgenomen, maar voor minder dan 5% in de lichaamscellen terecht komen. Liposomale supplementen hebben dus duidelijk de voorkeur als je wilt dat wat je slikt ook daadwerkelijk in de cellen wordt opgenomen.
De nadelen van vloeibare liposomalen
Nu is het wel zo dat het maken van een goed product met liposomen niet zo heel eenvoudig is. Er bestaan veel merken die liposomale middelen verkopen, terwijl in feite de liposomen die ze maken niet stabiel zijn. En dit heeft een aantal grote nadelen.
Hitte, hoge druk en chemicaliën
Het maken van een goed liposomaal product vereist veel vakkennis en ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Normaal gesproken gebruiken fabrikanten van liposomale producten bepaalde maatregelen om liposomen te maken, zoals hitte, hoge druk of chemicaliën. Door het toepassen van bijvoorbeeld hoge druk of hitte is de kans groot dat het werkzame ingrediënt (de vitamine, mineraal of kruid) beschadigd raakt en dus minder werkzaam is. Je brengt op die wijze dus een inferieur product de cel in.
Alcohol en conserveringsmiddelen
Daarnaast zijn praktisch alle liposomale producten vloeibaar en dus aan bederf onderhevig. Dit maakt dat er conserveringsmiddelen of alcohol aan toegevoegd moeten worden. Het nadeel hiervan is dat deze stoffen ook direct in de cel worden gebracht en dat is juist niet de bedoeling. Vloeibare liposomale producten hebben daarbij een sterke smaak, waardoor er ook altijd smaakstoffen toegevoegd worden om de slechte smaak te maskeren.
Unieke productiemethode van droge liposomalen
Gelukkig bestaat er sinds kort een methode om liposomale producten te maken die wel stabiel zijn en waar geen hitte, hoge druk, alcohol of conserveringsmiddelen bij gebruikt worden. Dit komt omdat het een droge vorm van liposomen betreft, dat geen van de nadelen zoals hierboven beschreven heeft. Voor de productie van droge liposomale producten die in capsules kunnen worden gedaan, hoeft er geen enkel conserveringsmiddel, alcohol of smaakstof te worden toegevoegd. Een toediening van een droog liposomaal supplement heeft dus geen van de nadelen die vloeibare liposomale supplementen wel hebben. Het blijkt daarom de meest ideale vorm om te supplementeren met het hoogste absorptie percentage van alle supplementen. Zo is het mogelijk om supplementen te slikken die korte metten maken met de bewering dat het slikken van een vitamine supplement alleen maar dure urine creëert.