Het ontstaan van ouderdoms- of pigmentvlekken
Veel mensen krijgen als ze ouder worden last van pigmentvlekken, de zogenaamde ouderdomsvlekken. Maar hoe ontstaan deze eigenlijk en wat kun je eraan doen?
Als we nog jong zijn, met name onder de 25 jaar, worden onze lichaamscellen sneller vervangen dan dat ze ouder worden. Na het 25e jaar kan het lichaam dit proces van celverjonging niet langer volhouden en gaat het verouderen van de lichaamscellen sneller dan dat het lichaam de cellen kan vervangen. Dit proces geldt voor het gehele lichaam, maar is het snelste zichtbaar aan de huid. Dat maakt dat de huid in het algemeen gaat verouderen, waardoor we rimpels en een slappere huid krijgen. Dit proces gaat gedurende het leven door en als we bejaard zijn, heeft de huid dan flink wat van zijn elasticiteit verloren en ziet er slap en rimpelig uit. Maar naast deze rimpelvorming krijgen veel mensen ook te maken met bepaalde pigmentvlekken in de huid. Deze vlekken kunnen variëren in kleur, van lichtbruin tot donkerbruin en zelfs grijzig van kleur zijn.
In onze huid hebben we een stofje dat melanine heet, dat ervoor zorgt dat onze huid bruin kleurt in de zon. Naarmate we ouder worden, reageert dit stofje heftiger op blootstelling aan de zon en kan dan gaan samenklonteren en donkere vlekken in de huid geven. Dit gebeurt meestal op plekken waar de huid blootstaat aan de zon, met name het gezicht, de bovenkant van de handen, armen en het halsgebied. Meestal ziet dit er niet fraai uit, maar het goede nieuws is dat je je over deze soort vlekken geen zorgen hoeft te maken, omdat ze absoluut niet kwaadaardig zijn.
Het feit dat melanine gaat klonteren en zo vlekken in de huid maakt, komt niet alleen door de algemene huidveroudering, maar wordt nog eens versterkt door wat we “vrije radicalen” noemen. Het lichaam produceert deze vrije radicalen zelf als bijproduct van het normale celmetabolisme, het systeem van de cellen waarbij de cellen hun energie maken. De vrije radicalen zijn dan als het ware een bijproduct van de energieopwekking van de cellen. De reden dat we ze vrije radicalen noemen, is omdat het heel onstabiele moleculen zijn die, omdat ze zo onstabiel zijn, deeltjes van andere goede moleculen stelen om zelf weer stabiel te kunnen worden. In dit proces beschadigen ze de goede moleculen van onze lichaamsweefsels en verouderen deze weefsels hierdoor. Deze vrije radicalen kunnen soms heel behulpzaam zijn bij bijvoorbeeld de bestrijding van virussen en schadelijke bacteriën, maar als er te veel komen, dan brengt het fikse schade aan de lichaamsweefsels. Naarmate het lichaam blootstaat aan bestrijdingsmiddelen, zware metalen, chemicaliën, zonlicht, stress, slechte voeding, sigarettenrook, alcohol en eigenlijk alles waarvan we weten dat het ongezond is voor het lichaam, maakt het lichaam extra van deze vrije radicalen aan.
De vrije radicalen in de huid maken dat het melanine sneller gaat samenklonteren en dan krijg je, naast rimpels, dus ook last van de ouderdomsvlekken. Gelukkig is er een oplossing voor de overmatige hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam. Er bestaan supplementen die stoffen bevatten die we de zogenaamde “antioxidanten” noemen. Dit is omdat de vrije radicalen ook wel “oxidanten” genoemd worden en de stofjes die ze neutraliseren, dan de “antioxidanten” heten. Naarmate we ouder worden, krijgen we door de gebrekkige verjonging van onze cellen een steeds hogere behoefte aan deze antioxidanten.
De beste antioxidanten voor de huid om de ouderdoms-/pigmentvlekken tegen te gaan, zijn vitamine C en hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een stof die ervoor zorgt dat de huid water aan zich kan binden doordat het een soort van gelvloeistof vormt als het zich met water bindt. Dit zorgt ervoor dat de huid er jong uitziet, met weinig rimpels. Maar van deze stof is ook bewezen dat het pigmentvlekken kan tegengaan, omdat het de vrije radicalen in de huid kan neutraliseren. Nu kan hyaluronzuur op zichzelf niet goed functioneren; het hyaluronzuur heeft vitamine C nodig om zijn werking te kunnen doen. De vitamine C is op zich ook weer een goede antioxidant, dus dit helpt ook mee de vrije radicalen in de huid te neutraliseren. Hiermee is het een heel goede combinatie om te nemen om de huid haar jonge uiterlijk te laten behouden.
Het is het beste deze 2 supplementen voor de huid liposomaal in te nemen. Dit is omdat gewone supplementen niet volledig worden opgenomen en je niet het volle voordeel van de stofjes in je lichaam krijgt als je het met een gewoon supplement inneemt. De oplossing hiervoor is het nemen van de liposomale vorm van deze stofjes. Dan worden de stofjes die je wilt innemen, in dit geval de vitamine C en het hyaluronzuur, ingekapseld in een soort vetbolletje dat je lichaam heel hard nodig heeft. Deze vetbolletjes noemen we de liposomen, en alles wat erin zit, wordt direct naar de lichaamsweefsels getransporteerd, zodat de stofjes die je inneemt meteen hun werk kunnen doen. Dit is de meest voordelige manier van het nemen van supplementen, want zo weet je dat bijna alles van wat er in het middel zit, ook daadwerkelijk wordt opgenomen in je lichaamscellen.