Biofilm

Het is bekend dat een goede darmgezondheid belangrijk is voor onze algehele gezondheid. Er is de laatste jaren steeds meer bekend geworden over het feit dat darmgezondheid voor veel processen in het lichaam een cruciale rol speelt. Ook is er steeds meer bekend over het bestaan van de schadelijke biofilm in de darmen van de westerse mens. Deze schadelijke biofilm ontstaat door het eten van voorgefabriceerd voedsel, suikers, vervuiling etc.

Verschil tussen de gezonde slijmlaag en de biofilm
Het menselijk darmstelsel is aan de binnenkant bekleed met een gezonde slijmlaag. Deze slijmlaag beschermt de epitheelcellen waar de darmwand uit opgebouwd is. Deze epitheelcellen dienen te worden beschermd, omdat het voedsel de cellen anders zou kunnen irriteren. In de wetenschap heet de slijmlaag die de cellen beschermt ook wel de Glycocalix.

Vele biofilms
Biofilms beperken zich niet alleen tot het darmstelsel. Het menselijk lichaam kent er veel meer. Zo zijn er biofilms in de sinussen, longen, urinewegen, gehoorgangen en de mond. De meest bekende vorm van biofilm in het lichaam is tandplak. Ook buiten het lichaam komt biofilm voor. Een voorbeeld hiervan is een bloemenvaas die te lang staat. Na verloop van tijd komt er een dikke slijmerige laag in de vaas en op de stengels van de bloemen. Dit gaat erg stinken en steeds dikker worden. Overal waar water of vocht is kan er biofilm gevormd worden.

Zowel goede als slechte bacteriën vormen een Glycocalix
Slechte bacteriën maken ook een laag in de darmen. Deze laag wordt uiteindelijk de biofilm. De slechte en dus ziekmakende bacteriën willen zich aan de darmwand hechten. zo beschermen ze zich tegen aanvallen van goede bacteriën en spijsverteringssappen. Deze slechte bacteriën vormen een slijmlaag door gebruik te maken van andere stoffen die ze in de darm aantreffen, zoals zware metalen en calcium. Hiermee maken ze de slijmlaag, de biofilm, ondoordringbaar. Dit is een eigenschap die alleen de slechte bacteriën hebben. De biofilm wordt op deze manier een vesting waar bacteriën ongestoord kunnen leven en zich kunnen vermenigvuldigen. Gezonde bacteriën hebben ook een slijmlaagje, maar klonteren niet samen en metselen de Glycocalyx ook niet dicht.

Biofilm, de ongezonde slijmlaag
Schadelijke bacteriën hopen zich op en vormen een biofilm, een ongezonde slijmlaag in de darmplooien. De biofilm bevat naast bacteriën ook vaak schimmels en virussen.(1) De aanwezigheid van de biofilm droogt de darmwand uit waardoor deze geïrriteerd raakt. Voedingsstoffen, maar ook medicijnen, worden vervolgens minder goed opgenomen terwijl schimmels en virussen wél doordringen in het bloed. Dit proces kan ontstekingsreacties, overgevoeligheden en overgewicht veroorzaken. Bij de meeste mensen in de westerse wereld is de darmwand enigszins ontstoken en is er een ongezonde slijmlaag aanwezig. 

Gezond door te detoxen
Via ons darmstelsel nemen wij onze voeding op. Als door vervuiling in de darm de opname van voedsel niet goed verloopt, neemt het lichaam te weinig, de verkeerde of vervuilde voedingsstoffen op. Wanneer de darmen niet gereinigd worden, blijft de vervuiling zich ophopen en met grote gevolgen voor de gezondheid. Alles wat men dan nog aan de gezondheid van de rest van het lichaam wil verbeteren is slechts symptoombestrijding.

Gezonde situatie

Aanwezige biofilm

Schadelijke biofilm in de darm
De slechte bacteriën vormen zoals gezegd een stevige biofilm in de darm. Door de aanwezigheid van de biofilm droogt de gezonde slijmlaag eronder uit(2) en zal de darmwand ontsteken. Door dit ontstekingsproces zwelt de darmwand op en worden de gaatjes in de darmwand die ervoor zorgen dat het voedsel wordt opgenomen te groot. Het is zodoende belangrijk om de schadelijke biofilm uit het lichaam te verwijderen.

Reinig de darm zonder slijmoplossende bestanddelen
Er zijn darmreinigingsproducten die slijmoplossend werken en zowel de gezonde als de slechte slijmlagen in de darm oplossen. Dit is echter schadelijk voor de darmwand. Het heeft daarom de voorkeur om te kiezen voor een darmreinigingsproduct die geen slijmoplossend bestanddeel bevat. Kies liever voor een product dat bevochtigend werkt en daarmee de darmwand doet opleven.

Biofilm verwijderen zonder de goede slijmlaag aan te tasten
Een darmreinigingsproduct gebaseerd op de gefermenteerde vezel van de bast van een palmboom reinigt op milde wijze de darmen. Deze vezel dringt door in de stevige structuren van de biofilm, zonder deze structuren te beschadigen. Het kan de gezonde slijmlaag niet doordringen, omdat deze simpelweg geen dichte structuur heeft om in door te kunnen dringen. Bij het binnendringen van de biofilm neemt de vezel ook het okra poeder van het darmreinigingsproduct mee. Okra is een groente dat meer dan honderd keer zijn eigen gewicht in water kan opnemen.

Vezels dringen door in biofilm

Loslaten biofilm

Wanneer het okra poeder in de biofilm zit begint het vocht aan te trekken. Hierdoor gaat de biofilm opzwellen en wordt hij zwaar. Dit kan tijdelijk zorgen voor een vol gevoel in de buik. De biofilm zal vervolgens loslaten van de darmwand en via het darmstelsel het lichaam verlaten. Als de biofilm is verdwenen kan de gezonde slijmlaag weer helemaal opleven, omdat de verstikkende en uitdrogende biofilm er niet meer op ligt.

Verder lezen over dit onderwerp:

A H Rogers. Molecular Oral Microbiology. Caister Academic Press. 2008. 65 – 108.

Peter J. Turnbaugh, et al. An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest. Nature. 2006 Dec; 444: 1027 – 1031.

Vishnu Agarwal, et al. Prevention of Candida albicans biofilm by plant oils. Mycopathologia. 165 (1): 13 – 19.

Referenties

1. S. Macfarlane, J.F. Dillon. Microbial biofilms in the human gastrointestinal tract. Journal of Applied Microbiology. 2007 May; 102 (5): 1187 – 1196.

2. Sandra Macfarlane, et al. Colonization of Mucin by Human Intestinal Bacteria and Establishment of Biofilm Communities in a Two-Stage Continuous Culture System. Appl Environ Microbiol. 2005 November; 71(11): 7483–7492.