Het belang van vitamine D
We noemen Vitamine D een vitamine, maar het is feitelijk een hormoon dat in de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Met name in de wintermaanden zitten mensen hele dagen binnen. Hierdoor kan er een tekort aan vitamine D ontstaan. Dit dient dan aangevuld te worden in de vorm van een supplement omdat een te laag gehalte vitamine D voor lichamelijke en psychische klachten kan zorgen. Vitamine D draagt onder andere bij aan:
- sterke botten en tanden,
- sterke en soepele spieren,
- een gezond en evenwichtig afweersysteem,
- vermindering van de vetopslag in vetweefsel,
- goede functie van hart en bloedvaten,
- een gezonde bloeddruk,
- een goede barrièrefunctie van de darmwand,
- een goede functie van het zenuwstelsel en de hersenen,
- geestelijke veerkracht,
- goede conditie van de ogen,
- gezonde cellen en weefsels,
- het tegengaan van verouderingsprocessen.
Juiste balans tussen vitamine D en mineralen
Voedsel bevat normaal gesproken een ruim aanbod van vitaminen en mineralen. Deze dienen elkaar vervolgens in het lichaam in balans te houden. Het lichaam heeft bepaalde hoeveelheden vitamine K2 en magnesium nodig om de vitamine D zijn werk te kunnen laten doen. Zou je alleen vitamine D nemen, krijg je automatisch een tekort aan vitamine K en magnesium.
Als men hoge doses vitamine D neemt om klachten aan te pakken, zoals veel therapeuten momenteel voorschrijven, dan verbruikt het lichaam al zijn magnesium voorraden. Dit komt omdat als men vitamine D neemt, het lichaam meer calcium gaat opnemen. Als het lichaam meer calcium opneemt heeft het automatisch meer magnesium nodig omdat deze twee mineralen samenwerken in het lichaam. Veel mensen hebben al een licht tekort aan magnesium. Als men dan vervolgens vitamine D in hoge doses toe gaat voegen, dan verbruikt het lichaam in hoog tempo alle magnesium.
Gevolgen van een tekort aan Magnesium
Een tekort aan magnesium kan allerlei problemen en symptomen geven, zoals slapeloosheid, trillerig zijn, spierkrampen, angstgevoelens, hartkloppingen, constipatie en hoofdpijn. Een magnesium tekort kan dus ontstaan door het gebruik van vitamine D. Daarnaast is het zo dat als men niet meer voldoende magnesium heeft, de vitamine D ook niet goed zijn werk kan doen. Het is van belang dat als men vitamine D slikt, er ook een hoogwaardig magnesium product bij genomen wordt.
Vitamine K
Veel mensen slikken vitamine D samen met calcium tegen botontkalking op voorschrift van hun arts. Helaas wordt dan over het hoofd gezien dat als men vitamine D slikt, er ook altijd vitamine K genomen dient te worden. Dit is noodzakelijk omdat vitamine D ervoor zorgt dat de extra calcium in het bloed wordt opgenomen, maar het is de vitamine K die ervoor zorgt dat de calcium ook daadwerkelijk in het skelet terecht komt en niet de verkeerde weefsels gaat verkalken. Aderverkalking zou dan het gevolg kunnen zijn. Calcium is voldoende aanwezig in ons voedsel en water, maar het is de combinatie van de vitamine D, K en magnesium dat ervoor zorgt dat calcium in het lichaam zijn goede werk kan doen en niet voor problemen gaat zorgen.
De opname van vitaminen en mineralen
Het zijn nu net de vitaminen D, K en magnesium die voor het lichaam erg moeilijk op te nemen zijn. Gewone supplementen met deze vitaminen en mineralen worden maar voor een klein percentage in het bloed opgenomen en nog minder in de cellen. Er bestaan echter supplementen die voor meer dan 98% in de cellen worden opgenomen. Dat zijn de liposomale supplementen. In deze supplementen zijn de werkzame stoffen in vetbolletjes (liposomen) verpakt. De liposomen worden door het lichaam rechtstreeks naar de lichaamscellen vervoerd en daar volledig opgenomen. Op deze manier doen supplementen echt hun werk en is het niet meer nodig om met hoge doseringen te werken. Een liposomaal supplement kan veel lager gedoseerd zijn omdat het voor meer dan 98% in de cellen wordt opgenomen.