Enzymen

Wat zijn enzymen
Ons lichaam telt meer dan duizenden soorten enzymen die allemaal een specifieke reactie mogelijk maken. Er bestaan enzymen voor de vertering van vetten, van koolhydraten, voor de celstofwisseling, ontgifting van de lever etcetera. Enzymen worden gemaakt door mensen, dieren en planten en wij hebben daar een variatie van nodig. Dit houdt in dat wij zowel de enzymen die we zelf aanmaken nodig hebben als via plantaardige voeding.

Enzymen werken als een katalysator
Enzymen zijn een soort eiwitten die een reactie versnellen, als een katalysator. Het veroorzaakt een chemische reactie in, of buiten, een cel mogelijk en versnelt deze zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Enzymen zijn bij elke reactie van het lichaam nodig. Bijvoorbeeld bij de spijsvertering of bij de celstofwisseling. Als je een appel opensnijdt en hem laat liggen zie je hem bruin worden en langzaam vergaan. Dit komt deels door de blootstelling aan de zuurstof, maar ook vanwege het feit dat de enzymen die van nature in de appel zitten, de appel gaan verteren.

Waarom ons voedsel niet voldoende enzymen bevat
In de moderne wereld is ons voedsel dusdanig anders waardoor onze enzymen niet meer via het voedsel worden aangevuld. Daarnaast  maakt ons lichaam ze steeds minder aan naar mate we ouder worden. Voor elk jaar dat we ouder worden maken we 13% minder enzymen aan. Daarbij gaan de meeste enzymen boven een temperatuur van 40 graden Celsius kapot. Ons voedsel is meestal bewerkt en dus verhit geweest waardoor het geen enzymen meer bevat.

Is rauw eten de oplossing?
Onze voorvaderen aten praktisch alles rauw. Hierdoor bevatte het voedsel alle enzymen die het lichaam nodig had om het voedsel te verteren. Nu is het ook geen goed idee dat iedereen zijn voedsel rauw zou gaan eten, want het spijsverteringsstelsel van de meeste mensen is daar niet voor geschikt. Dit is gebaseerd op meer dan duizend Bio-Resonantie testen. Uit deze testen is gebleken dat minder dan 1% van de mensen een spijsverteringsstelsel heeft dat in staat is om probleemloos over te schakelen op rauwe voeding. Meer dan 99% van de mensen moeten dus andere maatregelen nemen om hun spijsvertering te optimaliseren.

Hoe krijg ik toch voldoende enzymen binnen?
Er bestaan zeer gespecialiseerde soorten enzymen. Er zijn soorten die de missende enzymen in het bovenste gedeelte van het spijsverteringsstelsel bij de maag aanvullen . Ook zijn er enzymen die juist in het lagere gedeelte van het spijsvertering systeem werken, dus in de dunne darm. Enzymen zijn te koop als supplementen die voor of tijdens het eten genomen dienen te worden. Bij sommige mensen bestaat het misverstand dat het onnatuurlijk is om  bepaalde problemen met supplementen op te moeten lossen. Het tegendeel is echter waar in geval van enzymen. Het is juist heel erg onnatuurlijk om tijdens het eten niet bepaalde enzymen binnen te krijgen die in het voedsel dat we eten zouden moeten zitten. De meest logische stap is daarom om deze toe te voegen tijdens de maaltijd.

Enzymen hebben niet alleen een functie in de spijsvertering. Ze kunnen ook worden ingezet bij onder andere hoge cholesterol gehaltes, bloedsuiker problemen, voortijdige veroudering en pijnlijke gewrichten. Het is dus verstandig dat naar mate men ouder wordt, altijd een enzymensupplement te nemen. Dit maakt dat de belasting op de darmen veel minder is, het voedsel beter verteert en je minder gezondheidsklachten krijgt.