Blaasontstekingen – Wat te doen bij een blaasontsteking
De oorzaak van blaasontstekingen
Een blaasontsteking is een veel voorkomend verschijnsel voornamelijk bij vrouwen. Als een vrouw eenmaal vatbaar blijkt voor een blaasontsteking, dan kan dit dikwijls chronisch worden en blijft de vrouw in kwestie dus regelmatig last hebben van deze pijnlijke aandoening.
Dit komt omdat een blaasontsteking veroorzaakt wordt door bepaalde schadelijke bacteriën die zich in de blaas en urineleiders kunnen nestelen en zich daar kunnen verschuilen in een laagje slijm dat ze zelf aanmaken zodat het immuunsysteem ze niet kan aanvallen. Dit slijmlaagje dat de schadelijke bacteriën maken noemen we ook wel “een biofilm” en de bacteriën die deze biofilm maken zijn lastig te bestrijden. Sommige mensen zijn gevoeliger voor een blaasontsteking. Personen met verhoogd risico hierop zijn:
- (Zwangere) vrouwen
- Mensen met diabetes
- Mensen met een verminderde immuun werking.
- Mensen met een blokkade in de urine leiders
- Seksueel actieve vrouwen
- Mannen met een vergrote prostaat
- Personen die een katheter gebruiken of hebben gebruikt
- Mensen met uitdrogingsverschijnselen
- Vrouwen in de menopauze met vaginale droogheidsverschijnselen
Waarom blaasontstekingen vaker voorkomen bij vrouwen
Het is dus duidelijk dat voornamelijk vrouwen aan deze kwaal lijden, maar mannen kunnen het zeker ook krijgen. De reden dat het meestal vrouwen bij vrouwen voorkomt is anatomisch; de urinebuis van een vrouw zijn korter dan die van een man. Een blaasontsteking wordt vrijwel altijd door bacteriën van buitenaf veroorzaakt. De afstand die deze bacteriën bij een vrouw moeten afleggen om bij de blaas te komen en daar de ontsteking te veroorzaken is nu eenmaal veel kleiner bij een vrouw dan bij een man.
Welke bacteriën veroorzaken blaasontstekingen?
De bacteriën waar we het dan over hebben zijn in ongeveer 90% van alle gevallen de bacteriën die in de darm voorkomen, ook wel E-coli genaamd. Deze bacteriën leven in de darm, maar ook rond de anus en reizen via de ingang van de urineleider naar binnen, naar de blaas toe. Natuurlijk zijn er ook andere bacteriën die blaasontsteking kunnen veroorzaken, zoals de proteus, klebsiella, enterococcus en staphyllococcus en ook de candida albicans schimmel doet soms mee. Maar zoals gezegd, de E-coli is meestal de boosdoener en die is wat makkelijker om aan te pakken.
Symptomen van een blaasontsteking
Blaasontsteking veroorzaakt nare symptomen zoals vaak moeten plassen, veel aandrang hebben tot plassen en dan juist weinig kunnen plassen, een branderig gevoel bij het plassen, troebele of bloederige urine, pijn in de onderbuik en ga zo maar door. Om die reden gaan vele patiënten met een blaasontsteking vaak naar de huisarts die dan meestal antibiotica voorschrijft.
De reden voor terugkerende en chronische blaasontsteking
Natuurlijk is het belangrijk dat een blaasontsteking tijdig wordt onderkend en behandeld. Meestal is het nemen van antibiotica een maatregel die slechts een tijdelijke oplossing is, daar de blaasontsteking vaak terug komt. Dit komt omdat de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken, een biofilm slijmlaagje om de slijmvliezen van de blaas en urine leiders vormen en antibiotica daar niet kan werken. Omdat die bacteriën die in de biofilm wonen niet door de antibiotica worden vernietigd, kunnen ze resistent worden tegen antibiotica en sterker worden. De blaasontsteking wordt dan chronisch en dan is er meer en meer antibiotica nodig die dan helaas steeds minder zijn werk kan doen. Er is dan ook een groter gevaar dat de infectie zich naar de nieren toe kan uitstrekken, wat absoluut vermeden dient te worden omdat dit de werking van de nieren kan aantasten.
Welke voedingssupplementen helpen bij een blaasontsteking?
Er zijn gelukkig een aantal maatregelen die genomen kunnen worden met natuurlijke middelen om dit aan te kunnen pakken. Allereerst is er het stofje D-mannose, een belangrijk hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de bacteriën die de biofilm willen maken, zich niet aan de wand van de blaas en urineleiders kunnen hechten. Ze spoelen dan elke keer dat de blaas zich leegt gewoon weg met de urine.
Ook cranberrysap (of capsules) gaan de vorming van de biofilm tegen; sommige mensen hebben hier meer baat bij dan bij een natuurlijke suiker (b.v. D-mannose) en anderen hebben weer meer baat bij de Cranberry. Dat is een kwestie van uitproberen. In elk geval is het nodig om deze biofilm goed aan te pakken. In ernstige gevallen zou men beide stoffen kunnen combineren en kan er zelfs nog een enzym (serrapeptase) bij genomen worden. Op die manier hebben de bacteriën zelfs in ernstige gevallen geen enkele kans om een biofilm te maken.
Dit geeft het immuunsysteem ook de kans deze bacteriën aan te pakken, dus het verhogen van de effectiviteit met speciale middelen tegelijkertijd hiervoor is ook belangrijk. Denk daarbij dan aan vitamine C en vitamine D3 in combinatie met K2, dit is een sterke combinatie die het immuunsysteem enorm ondersteunt. Neem deze vitamines bij voorkeur liposomaal in, dan weet je zeker dat het voor meer dan 95% in de cellen wordt opgenomen.
Ook zijn er natuurlijke middelen zoals curcumine en boswellia die een sterk ontstekingsremmende werking hebben. Dit helpt als het ware om de “brand te blussen” van de ontsteking die door de bacteriën wordt veroorzaakt. Gelukkig zijn deze stoffen tegenwoordig ook in liposomale voedingssupplementen beschikbaar.
Natuurlijke middelen die de bacteriën kunnen doden
Er bestaan ook goede natuurlijke middelen die de bacteriën kunnen doden als ze eenmaal geen biofilm meer hebben. Dit zijn stofjes zoals monolaurinezuur, oregano olie en manuka honing om er maar een paar te noemen. Het monolaurinezuur wordt meestal goed verdragen en werkt breed tegen veel soorten bacteriën, virussen en zelfs schimmels.
Stappenplan
Zo kan je zien dat de aanpak van de blaasontsteking als het ware een soort stappenplan is:
- Tegen het aanhechten van de bacteriën neem je eerst de D-mannose óf cranberry óf serrapeptase.
- Voor ondersteuning van het immuunsysteem neem je de vitamine C en D3.
- Om de bacteriën te doden neem je monolaurinezuur.
- En eventueel kun je de ontsteking nog bestrijden met curcuma of boswellia.
Voldoende vocht binnen krijgen is belangrijk
Het is tegelijkertijd heel belangrijk een aantal maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat het hele proces soepel verloopt. Voldoende vocht binnen krijgen en ook weer uitplassen is daarbij een eerste vereiste. Sommige mensen gaan bij een blaasontsteking juist minder drinken omdat men dan minder naar het toilet hoeft. Dit is echter een slechte gedachtengang, omdat je de blaas daarmee juist geen plezier doet. De blaas moet juist flink worden doorgespoeld met urine die de juiste kwaliteit heeft. Als je urine niet de juiste zuurgraad heeft, dan is het meteen een voedingsbodem voor bacteriën.
Hulp van een natuurgeneeskundig therapeut
Om die reden is het ook belangrijk gezonde voeding te gebruiken en sommige mensen zouden bij een natuurgeneeskundig therapeut moeten laten nakijken welke voedingsmiddelen bij hen een verborgen voedingsallergie opwekken. Een verborgen voedingsallergie is helaas bij de huisarts of specialist niet te ontdekken, maar wel met speciale bloedonderzoeken bij therapeuten.
Ook kan een natuurgeneeskundig therapeut met spiertesten, pendelen of speciale apparatuur die de energie van het lichaam meet, kijken welke voedingsmiddelen problemen geven. Zou je deze voedingsmiddelen blijven dooreten, dan kan het zijn dat er hierdoor ontstekingsreacties of verstoringen in het immuunsysteem blijven opspelen. Voor sommige mensen zou het dus een slim zijn om na te laten kijken of ze beter geen gluten, zuivel, suiker, granen, varkensvlees, e-nummers en ga zo maar door kunnen eten. Je kunt natuurlijk ook zelf een zogenaamd “Rotatie Dieet” volgen waarbij je zelf gaat uitvinden wanneer je je beter voelt als je bepaalde voeding weg laat.
Daarnaast kun je allerlei gezonde soorten kruidenthee drinken. Er bestaan speciaal ontworpen soorten thee voor de nieren en blaas, die ervoor zorgen dat er voldoende vocht kan worden afgevoerd en de nieren worden ondersteund. Er bestaat ook ontzurende thee, die ervoor zorgt dat de urine de juiste PH waarde krijgt. Drink hier voldoende van, naast minimaal een liter (gezuiverd) water per dag.
Maatregelen voor thuis
Andere maatregelen die genomen moeten worden zijn echter zeker zo belangrijk. We hebben het dan over dat je na elke keer na je ontlasting, ervoor moet zorgen dat je van voren naar achteren afveegt met het toiletpapier. Als je van achteren naar voren afveegt, dan veeg je de bacteriën richting vagina en daar zit de uitgang van de urineleider. Je wilt niet dat je zelf de bacteriën naar de uitgang van de blaas veegt, dus altijd van voor naar achter vegen! Ook kun je makkelijk een fles water naast het toilet zetten en na elke stoelgang even en goede scheut water in het kruis gieten, naar de anus toe en dan van voren naar achter af drogen met toilet papier. Dit geeft de bacteriën nog minder kans!
Dit is ook erg belangrijk voor én na elke keer dat je seks hebt. Door het hebben van seks is er altijd wrijving in het gebied van de uitgang van de blaas en kunnen er bacteriën die zich bij de uitgang van de anus bevinden, naar de urineblaas getransporteerd worden. Het is dus beter om ervoor te zorgen dat je voor de vrijpartij en erna zo veel mogelijk bacteriën weg spoelt. Dit is helaas niet zo romantisch, maar als je vatbaar bent voor blaasontsteking is dit echt van zeer groot belang.
Daarnaast is het ook belangrijk geen agressieve en of geparfumeerde zeep te gebruiken voor de intieme delen. Er bestaan speciale producten hiervoor en die zijn heel goed, maar een neutrale, natuurlijke zeep waar je niet te veel van gebruikt is ook al goed. Als er maar geen geparfumeerde zeep soorten met chemische bestanddelen worden gebruikt, want dit verstoort de afweer in dat gebied teveel.
Het dragen van niet al te strak ondergoed van bij voorkeur katoen is heel goed. Hierdoor komt er voldoende lucht bij de zone van de blaasuitgang en voorkomt het dat het er teveel gaat broeien. Strakke jeans met daaronder een synthetisch stringetje mag er dan wel erg leuk uitzien, maar als je chronische blaasontsteking hebt is dit niet de allerbeste kledingkeuze.
Trucje voor het voorkomen van een blaasontsteking
Er is een trucje dat vele vrouwen met een blaasontsteking kan helpen en dat is een voetenkrukje in het toilet. Elke keer als je gaat plassen, zet je je voeten op dit krukje. Dat klink wellicht raar, maar hierdoor kantel je de positie van de blaas ietsje als je plast. Dit is belangrijk omdat, bij een groot percentage van de vrouwen die last hebben van een blaasontsteking, de blaas een niet optimale ligging heeft in de onderbuik. Daardoor blijft er bij het in een gewone positie plassen altijd een restje urine in de blaas achter.
Dit restje urine blijkt een heel goede voedingsbodem voor schadelijke bacteriën en als je er niet voor zorgt dat dit restje goed wordt weg geplast, kunnen de middelen die hierboven zijn genoemd ook niet heel goed werken. Zodra je gaat plassen met je voeten op een voetenkrukje, kantelt de blaas een beetje tijdens het plassen en kan de blaas zich volledig legen. Zo blijft er geen restje over waar de bacteriën zich in kunnen nestelen en kan je blaas zich veel sneller herstellen en de natuurlijke middelen beter hun werk doen.
Je ziet dus, dat het bestrijden van een chronische blaasontsteking meestal niet iets is wat je zo maar even met een pilletje kunt oplossen. Er zijn vaak meerdere factoren bij betrokken die allemaal dienen te worden aangepakt. Gezond eten, voldoende drinken van de juiste kwaliteit, intieme hygiëne, aanpassen van de plas houding en het nemen van de juiste natuurlijke middelen gaan hand in hand met elkaar.
Als je last van chronische blaasontsteking hebt is dit een teken van het feit dat je lichaam niet meer optimaal kan functioneren en is een situatie die er jaren over gedaan heeft om zich te ontwikkelen. Als je dan alle genoemde oplossingen toepast, zal je lichaam langzaam uit die negatieve spiraal komen en niet alleen je blaas zal daardoor beter gaan functioneren, maar ook de rest van je lichaam. Een goede investering in je algemene gezondheid dus. Maar, zelfs als je niet al deze genoemde maatregelen kunt of wilt nemen, zou slechts het volgen van 1 of 2 van deze maatregelen al een verschil kunnen uitmaken.